вторник, 30 августа 2016 г.

Чернелівка: вже катастрофа чи ще не дуже?

Як ви гадаєте, де зроблено це фото?


Фото зроблено в селі Чернелівка, що на Хмельниччині, Красилівський район.
Цікавий факт: Google maps впевнені, що це місце має виглядати так:
Так-так, перед нами - не що інше, як дно колишнього водосховища Случ.
Що сталось? Куди поділися тисячі кубометрів води? Та ще й з такою швидкістю, що найадекватніший в світі інтернет-ресурс не встиг відреагувати?
Причина в тому, що під Чернелівкою розташовано вражаючих розмірів підземне озеро з прісною водою, придатною до пиття. Це - найближче до Хмельницького водоймище такого типу. Кілька років тому біля села було побудовано велику водонасосну станцію, яка викачує воду з-під землі та подає її у водопровід обласного центру. В місті припинились перебої з водою, а ось навколишнім населеним пунктам води стало категорично не вистачати.
По всьому району рівень води у відкритих водоймищах впав на 2-3 метри. Центрального водопроводу в тутешніх селах немає, то воду беруть з криниць. З криницями - те саме. Вони спорожніли наполовину, а коли нема дощів, то води в криницях не стає зовсім.
Вже встиг скластися народний епос про передбачення котрогось з місцевих пророків: підземне озеро остаточно спорожніє, грунт просяде й потягне за собою під землю всю Чернелівку та 8 навколишніх сіл. Катастрофа дійде аж до районного центру.
Може в цьому пророцтві є раціональне зерно. Але варто також подивитись, якими темпами йде будівництво нових спальних районів в Хмельницькому. Всі вони мають бути підключені до того самого чернелівського водопроводу. І тоді процес появлення розтрісканої землі на місці колишніх водосховищ пришвидшиться.
При всьому цьому, місцеві жителі продовжують вірити в інвестиційну привабливість свого регіону. В першу чергу, в аграрну привабливість. Ціни на нерухомість тут такі, що перша реакція на ці цифри виражається словом "Ах!.." При цьому, власники цієї нерухомості, вже зараз влітку маючи проблеми з тим, щоб банально прийняти душ - не кажучи вже про полив городів, свято вірять, що такі суми виправдані.
Звідки буде братися вода з криниць за п"ять років - не думає майже ніхто.

Комментариев нет:

Отправить комментарий